Over Lopos

Mensen beschermen met technologie

Bij Lopos is ons doel duidelijk: het potentieel van ultra-wideband (UWB) maximaal benutten voor locatie- en afstand-gebaseerde toepassingen. De eerste stap daarin is SafeDistance. Deze wearable helpt bedrijven in verschillende sectoren om zowel medewerkers als klanten te beschermen door social distance te tracken. Zo zorgt SafeDistance dat bedrijven operationeel blijven in tijden van wijdverspreide ziekte-uitbraken zonder aan gezondheid en veiligheid in te boeten.

Het team

 


Jen Rossey

CEO en medeoprichter

LinkedIn

 


Bart Jooris

CTO en medeoprichter

LinkedIn

 


Peter Van Roosbroeck

CCO

LinkedIn

 


Eli De Poorter

Medeoprichter

LinkedIn

 


Jan Bauwens

Medeoprichter

LinkedIn

Ons verhaal

 

Onderzoek naar ultra-wideband-technologie

Jen, Eli en Bart onderzochten ultra-wideband-technologie bij IDLab – het onderzoekscentrum van imec, Universiteit Gent en de Universiteit van Antwerpen – toen ze het marktpotentieel van de technologie inzagen. Het trio nam deel aan Expedition DO! van de UGent in 2019 om hun idee om te zetten naar de praktijk. Lopos zag het levenslicht en werd al snel een van de winnaars van de 2019-editie van de wedstrijd.

Het coronavirus stoppen

In datzelfde jaar, werd het ontluikende bedrijf aanvaard in het accelerator-programma van imec, imec.istart, waar Peter Van Roosbroeck het team vergezelde. Terwijl Lopos op zoek was naar verschillende mogelijkheden om de technologie te positioneren en toe te passen, sloeg het coronavirus ongemeen hard toe. Een flexibele startup zijnde, zette Lopos alles op alles om een oplossing te ontwikkelen die de verspreiding van de ziekte kon tegen gaan. In slechts zes korte weken werd SafeDistance ontwikkeld om social distancing-richtlijnen beter na te volgen. De wearable gebruikt ultra-wideband-technologie om de afstand tussen mensen te meten en indien nodig een alarm via licht, trillen of geluid te sturen wanneer men te dicht komt.

 

De toekomst

 

 

De mogelijkheden van ultra-wideband

Van asset management en product-lokalisatie tot toegangscontrole en het vermijden van botsingen, er zijn nog tal van mogelijke toepassingen voor ultra-wideband die een significante impact hebben en voordelen bieden voor bedrijven wereldwijd.

Nieuwe lokalisatie-diensten

Social distancing en onze SafeDistance-wearable gaven het startschot voor nieuwe lokalisatie-diensten gebaseerd op deze revolutionaire draadloze technologie. Binnenkort meer!

Onze partners

Deze partners helpen ons bij het realiseren van onze producten en diensten.

Imec

imec is een toonaangevende onderzoeks- en innovatie-hub voor nano-elektronica en digitale technologieën. De combinatie van hun pioniersrol in microchip-technologie en doortastende software- en ICT-expertise, maakt hen een uniek onderzoekscentrum. imec zet hun infrastructuur van wereldklasse en hun lokaal en globaal ecosysteem van partners in verschillende sectoren in om baanbrekende innovaties te realiseren in domeinen zoals gezondheidszorg, Smart Cities, mobiliteit, logistiek, productie, energie en onderwijs.

Vertrouwde partner voor bedrijven, startups en universiteiten

Als vertrouwde partner voor bedrijven, startups en universiteiten, brengt imec maar liefst 4.000 slimme koppen met meer dan 97 nationaliteiten samen. Hun hoofdkwartier bevindt zich in Leuven, België, en het centrum heeft daarnaast nog verscheidene onderzoeksgroepen aan universiteiten in Vlaanderen, Nederland, Taiwan en de VS, alsook kantoren in China, India en Japan. In 2018 bedroeg de omzet van imec 583 miljoen euro. Meer informatie vind je op www.imec-int.com.

Universiteit Gent

Universiteit Gent is een van de grote universiteiten in Nederlandstalig Europa. De universiteit onderscheidt zich in een internationale context door zijn sociale ingesteldheid en pluralisme. 86 departementen, verspreid over 11 faculteiten, bieden kwalitatieve opleidingen in alle wetenschappelijke disciplines.

Industrieel R&D-netwerk

Universiteit Gent investeert strategisch in multidisciplinaire clusters om zo een industrieel R&D-netwerk uit te bouwen. Belangrijke kennisoverdracht-activiteiten zijn bijvoorbeeld samenwerkingsprogramma’s over industrieën heen, IP-licenties en spin-offs. De afgelopen 10 jaar resulteerden deze samenwerkingen in 439 patenten, 68 spin-off bedrijven en intensieve samenwerkingen met bedrijven. www.UGent.be